Termin putovanja:
16.09. - 26.09.2024
Trajanje putovanja:
11 dana / 10 noćenja
Cijena:
od 2.190 € + zrakoplovne pristojbe

IRAN

SHIRAZ – PERZEPOLIS – YAZD - MEYBOD – ESFAHAN – KASHAN – TEHRAN


Program putovanja

Sastanak putnika u zračnoj luci u 13:30h radi prijave na let Qatar Airways-a za Dohu. Polazak zrakoplova je u 15:45h. Predviđeni dolazak u Dohu je u 22.10h.
Nastavak leta za Shiraz je u 01:40h sa dolaskom u Shiraz u 03:30h. Nakon obavljanja carinskih formalnosti, transfer do hotela, prijava u sobe (doručak) te slobodno za odmor od puta. U ranim poslijepodnevnim satima odlazimo na poludnevni razgled grada. Prije razgleda odlazimo na zajednički ručak u lokalni restoran. Danas ćemo posjetiti Eram – prekrasne vrtove smještene uz obalu rijeke Khoshk. Sa svojom ljepotom, prekrasnim cvjetovima i paviljonima, visokim čempresima i osvježavajućim zrakom ovo je tipični primjer perzijskog vrta koji je zajedno sa još 8 vrtova uključen na UNESCO-vu listu. Nakon vrtova Eram posjetit ćemo i grobnicu pjesnika Saadia. Jednom od najvećih pjesnika Irana su nakon svega nekoliko dana od smrti mnogobrojni obožavatelji pohrlili na grob odati počast. Mnogi ljubitelji njegove poezije i perzijske književnosti svakodnevno pohode taj mauzolej poznat po visokim ružičastim stupovima. Nakon razgleda odlazimo na zajedničku večeru. Noćenje u hotelu.
Nakon doručka u hotelu krećemo u razgled Shiraza. Prva stanica nam je džamija Nasr-Ol-Molk remek djelo inovacije i kreacije. Zrake sunca stvaraju predivnu priču u unutrašnjosti džamije reflektirajući prekrasne boje sa vitraja na vratima i prozorima ove džamije. Nastavljamo razgled posjetom citadeli Karima Khana prije nego se uputimo prema kompleksu Vakil džamije i javnih kupatila iz 18.st. te Vakil bazara i njegovog dijela Saray e Moshir gdje ćemo uživati u bogatstvu boja i dezena iranskih rukotvorina. Na kraju dana ostaje nam još posjetiti grobnicu Hafeza, pjesnika iz 14.st. koji zauzima posebno mjesto u srcu svakog iranca i iranke. Hafezovi stihovi uče se napamet, a večeri se provode u kompleksu njegove grobnice. Transfer do hotela. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje.
Nakon doručka i odjave iz hotela krećemo prema Perzepolisu. Posjet Perzepolisu – glavnom ceremonijalnom gradu Perzijskog carstva, uvrštenom na popis svjetske baštine UNESCO-a 1979.godine , čiji najstariji ostaci datiraju iz 512. godine prije Krista kada je Darije Veliki dao izgraditi jedan od najvećih kompleksa toga vremena. Cijeli kompleks kasnije je kroz godine bio nadograđivan i povećan.  Arheološka istraživanja počela su tu u ranim tridesetim godinama prošlog stoljeća. Posjet nastavljamo vožnjom prema obližnjem Naqsh E Rostamu – iranskoj “dolini kraljeva“ gdje se nalaze grobnice kraljeva iz dinastije Ahemenida uklesane u stijenu. Ručak u lokalnom restoranu. Nastavljamo put do Abarkuha, sela u kojem se nalazi po mnogima najstarije stablo u Aziji – poznati Iranski Sarv tj. čempres za kojeg se tvrdi da je star i više od 4000 godina. Slijedi vožnja do Pasargadae te razgled grobnice Kira Velikog i ruševina starog grada kojeg je on dao izgraditi. Zaslugom Kira Velikog je nastao prvi dokument o ljudskim pravima. Nastavak puta prema Yazdu, jednom od najstarijih gradova u Iranu u kojem se stoljećima njeguje zoroastrijska baština i danas je centar zoroastrijske kulture. Smještaj u hotel. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje. 
Nakon doručka slijedi razgled Yazda, poznatog po svojoj arhitektonskoj jedinstvenosti, a o njegovim sagovima i svili pisao je i slavni Marko Polo. Dan ćemo započeti upoznavanjem sa bogatom zoroastrijskom baštinom grada. Posjet Hramu vatre u kojem gori 2500 godina neugašena vatra. Zoroaustrijce nazivaju i štovateljima vatre, a zašto je toliko važna u njihovoj vjeri saznat ćete baš na ovom mjestu. Nastavljamo razgled posjetom zoroastrijskoj kuli tišine gdje bi „pokapali“ svoje pokojnike, a onda se vraćamo u Yazd. Prošetat ćemo kroz dio grada Fahadan gdje se nalaze neki od najstarijih spomenika grada, Aleksandrova grobnica, grobnica 12 imama, javna kupatila, džamije, mauzoleji… Posjetit ćemo i glavnu džamiju grada, a nakon toga i jedan od simbola grada – kompleks Amir Chakhmakh.  Za kraj ćemo posjetiti muzej vode gdje ćemo se upoznati sa izgradnjom i funkcijom Qanata. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
Nakon doručka se odjavljujemo iz hotela i krećemo put Esfahana. Na putu ćemo se zaustaviti u Meybodu, interesantnom gradiću koji nudi obilje zanimljivih atrakcija. Utvrda Narin jedna je od njih, a osim nje posjetit ćemo i prekrasan karavansaraj Shaha Abbasa te tzv. „ledene kule“ u kojima se čuvao led i po nekoliko mjeseci. (zbog nacionalnog praznika posjet lokalitetima u Meybodu je izvana). Još jedan od simbola Meyboda su golubarnici. Nakon posjete Meybodu, čeka nas pauza za ručak, a onda nastavljamo vožnju prema Esfahanu i po dolasku u grad odlazimo do mosta Siosepol. Most „33 luka“ najpoznatiji je most preko rijeke Zayandeh i ujedno simbol ovog prekrasnog grada. Jedan od ukupno jedanaest mostova je i jedno od omiljenih mjesta gdje se okupljaju lokalci. Odlazak do hotela. Prijava. Večera. Noćenje.
Nakon doručka krećemo u razgled grada koji je bio značajno središte još u predislamsko doba. Najveći je procvat doživio u doba dinastije Safavida koji su Esfahan 1598. godine proglasili prijestolnicom. Osim iranskih šijita u gradu je živio i velik broj armenijskih kršćana i židova. Esfahan je zbog svoje važnosti dobio i nadimak Nesf-e Džahan, što bi u prijevodu značilo „pola svijeta“. Posjet započinjemo u palači Chehel Sotun (40 stupova). Osim prekrasnih vrtova i ulaznog trijema, palaču krase i predivni stropni ukrasi, pločice te zidne slike. Palaču je za razonodu i prijeme dao izgraditi Shah Abbas. Nastavak razgleda na prelijepom trgu Nagsh-e Jahan – koji je pod zaštitom UNESCO-a, obilazak Imamove Džamije i palače Ali Kapu te Sheikh Lotfolahove džamije. Nakon posjeta ovim impozantnim spomenicima na glavnom trgu slobodno vrijeme za kupovinu i šetnju kroz bazar koji okružuje glavni trg. Povratak u hotel. Večera. Noćenje. 
Doručak. Nastavak razgleda grada. Odlazimo do glavne džamije Esfahana, jedne od najstarijih džamija u Iranu također pod zaštitom UNESCO-a od 2012. godine. Posjetit ćemo i Menar Jonban ili „klimavi minaret“ a potom ćemo se uputiti u armensku četvrt kako bi posjetili jedan od simbola Esfahana - armensku katedralu Vank – predivan mix perzijske arhitekture i zapadnjačke umjetnosti. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera. Noćenje. 
Nakon doručka, odjava iz hotela i putovanje za Teheran. Putem stajemo u gradu Kashanu – poznatom po proizvodnji tepiha i ružine vodice. Posjet vrtu Fin – najljepšem primjeru perzijskog vrta koji datira još u 16.st. Jedan od najljepših perzijskih vrtova ukrašavaju cedrovi stariji od 500 godina. Posjetit ćemo i tzv. tradicionalne kuće.  Jedna od njih je kuća Tabatabai. Sa svojih 5000 metara kvadratnih, više od 40 soba, 4 dvorišta i prekrasnim vrtovima jedna je od najimpresivnijih. Prije nego nastavimo put do Teherana, razgledat ćemo prekrasan Hammam Amira Ahmada iz 16.st. Dolazak u Teheran u večernjim satima. Prijava u hotel. Večera. Noćenje.
Doručak u hotelu. Odlazak na cjelodnevni razgled glavnog i najvećeg iranskog grada poznatog po velikom broju prvoklasnih spomenika perzijsko-orijentalne kulture. Počinjemo naš razgled u palači Golestan. Palača datira u 16.st., a za vrijeme dinastije Pahlavi koristila se za razna slavlja i prijeme, a korištena je i za krunidbu Reze Pahlavija i njegovog sina Mohammada Reze, posljednjeg iranskog Shaha. Posjetit ćemo i Nacionalni Arheološki muzej koji nas vodi kroz povijest ove bogate zemlje, a nakon toga odlazimo do jednog od simbola grada -  tornja Azadi. Ovaj toranj podignut početkom sedamdesetih godina obilježio je 2500 godina iranske povijesti. Povratak u hotel. Odlazak u Darband, dio grada prepun života, restorana i kafića gdje nas čeka oproštajna večera. Povratak u hotel. Noćenje/Odmor do polaska u zračnu luku.
Odjava iz hotela i transfer do zračne luke oko 01:00h. Po dolasku u zračnu luku slijedi prijava za let avio kompanije Qatar Airways za Dohu. Let za Dohu na programu je u 05:10h. Slijetanje u Dohu predviđeno je u 06:45h. Nastavak leta za Zagreb je u 09:05h. Dolazak u Zagreb predviđen je u 13:50h.

Cijena

FM Cijena aranžmana po osobi u ½ sobi: 2.190 € + 350 € zrakoplovne pristojbe Redovna cijena aranžmana po osobi u ½ sobi: 2.240 € + 350 € zrakoplovne pristojbe

Cijena uključuje:
prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Doha – Shiraz i Teheran – Doha - Zagreb (ekonomska klasa), 10 noćenja prema programu u hotelima 4*/5* (noćenje i doručak), ostale obroke prema programu (9 x večera + 4 x ručak), transfere zračna luka – hotel – zračna luka, sve ulaznice i razglede prema programu, pratitelja na putovanju na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
zrakoplovne pristojbe (350€); doplatu za jednokrevetnu sobu (500€), vizu za Iran (50€ - plaćanje na licu mjesta uz potrebno odobrenje za vizu koju agencija pribavlja besplatno), ulaznice za objekte i razglede koji nisu navedeni programom, napojnice za lokalne vodiče i vozače (40€/USD – doplata na licu mjesta), obroke koji nisu navedeni u programu, putno zdravstveno osiguranje u inozemstvu i osiguranje od otkaza putovanja (na upit)

Osnovne informacije

Termin putovanja:
16.09. - 26.09.2024
Trajanje putovanja:
11 dana / 10 noćenja
Cijena:
od 2.190 € + zrakoplovne pristojbe
Najmanji broj putnika:
15
Vize:
Potrebna (mogućnost posredovanja)
Rok za prijavu:
10.06.2024.
Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane”. Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. | Preporučamo uplatu putnog osiguranja jedne od osiguravajućih kuća.
Termin putovanja:
16.09. - 26.09.2024
Trajanje putovanja:
11 dana / 10 noćenja
Cijena:
od 2.190 € + zrakoplovne pristojbe
Najmanji broj putnika:
15
Vize:
Potrebna (mogućnost posredovanja)
Rok za prijavu:
10.06.2024.
    Copyright © 2024, www.tour-croatia.com, Sva prava pridržana, Opći uvjeti putovanja | Politika privatnosti
    Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.