Termin putovanja:
03.09. - 12.09.2023.
Trajanje putovanja:
10 dana / 9 noćenja
Cijena:
1.780€ (13.411,41kn) + zrakoplovne pristojbe

GRUZIJA I ARMENIJA

TBILISI - MTSKHETA – ANANURI – GUDAURI - KAZBEGI - YEREVAN – ZVARTNOTS – EJMIATSIN - GARNI – GEGHARD – KHOR VIRAP – NORAVANK – SEVAN


Program putovanja

Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova. Podjela putne dokumentacije i prijava na let kompanije LOT za Varšavu na liniji LO614 u 18:00 sati. Dolazak u Varšavu predviđen je u 19:35 sati. Nastavak leta za Tbilisi na liniji LO723 u 21:30 sati. 
Dolazak u Tbilisi predviđen je u 03:10 sati. Nakon obavljanja graničnih formalnosti slijedi prijevoz do hotela i smještaj. Noćenje. Doručak u hotelu. Nakon doručka krećemo u razgled glavnog grada Gruzije. Najveća katedrala kavkaza – Sameba,  crkva Metekhi na litici iznad rijeka Mtkvari, utvrda Narikala, drevni simbol obrane grada iz 4.st., doba kada je nastao grad, sumporne kupelji u blizini izvora koje se nalaze u starom dijelu grada „Abanotubani“. Razgled nastavljamo posjetom slapu koji se nalazi u blizini botaničkog parka i ulici Shardeni, poznatoj po svojim modernim kafićima i umjetničkim galerijama. Posjetit ćemo i ulicu Leselidze u kojoj se nalazi i armenska crkva i židovka sinagoga, a vozit ćemo se i po aveniji Rustaveli – glavnoj aveniji grada gdje se nalaze i neki od simbola Tbilisia – Opera, Balet, kazaliste Rustaveli i razne galerije. Povratak u hotel. Po želji grupe odlazak na zajedničku večeru (doplata). Noćenje.
Nakon doručka krećemo u posjet drevnoj kraljevini Mtskheta, mjesta gdje je sv.Nino 326 god. krenuo sa konverzijom lokalnog stanovništva na kršćanstvo. Posjetit ćemo katedralu Svetitskhoveli  koju je kraljica Miriam izgradila crkvu nakon što je kršćanstvo postala službena religija. Posjetit ćemo i crkvu Jvari koja se nalazi na brdu iznad rijeka Mtkvari i Aragavi prije nego se uputimo na degustaciju gruzijskih vina i kuharski Master Class u vinskom podrumu. Između ostalog okušat ćemo se u izradi tradicionalnog deserta Churchkhela, Khinkalia i ostalih specijaliteta odlične gruzijske kuhinje. Nakon pripreme čeka nas naravno i degustacija odličnih gruzijskih vina. Danas ćemo se voziti i tzv. Vojnom cestom gruzije. Prolazimo uz utvrdu Ananuri – utvrdu koja je bila pod kontrolom vojvoda od Aragavia i koja je bila ključna za obranu gruzije od sjevernih plemena s Kavkaza. Večera i noćenje u Gudauriju.
Doručak u hotelu. Odjava. Nakon odjave krecemo put Kazbegia, grada koji je poznat po glečeru Mkinvartsveri (5047m.n.v.) i spektakularnoj crkvi Gergeti Trinity. Ručak kod lokalne obitelji u mjestu Kazbegi. Nakon toga posjetit ćemo jednu galeriju za izradu suvenira od vune i filca, gdje ćemo i sudjelovati u izradi istih. Nakon tečaja izrade suvenira i šalice čaja, krećemo nazad prema Tbilisiu. Smještaj u hotel. Noćenje.
Nakon ranog doručka krećemo prema graničnom prijelazu Sadaklhlo. Prelazak granice i nastavak vožnje prema samostanu Haghpat te dalje prema selu Dilijan. Slobodno vrijeme u jednom od najpitoresknijih sela Armenije za kupovinu suvenira ili šetnju ulicom Sharambeyan, jednom od najstarijih ulica grada. Nastavak prema jezeru Sevan. To je jedno od najviših slatkovodnih jezera u svijetu. Posjet samostanu Sevanavank, najpoznatijem kulturnom spomeniku u Armeniji. Samostan se u povijesti nalazio na otoku no danas je zbog pada razine vode taj samostan na poluotoku. Padom razine vode otkrio se čitav niz bogatih arheoloških nalaza starijih i od 2000 godina od kojih se velika većina njih nalazi u povijesnom muzeju Armenije. Nastavak vožnje prema Yerevanu. Smještaj u hotel. Po želji grupe odlazak na orijentacijsku šetnju i zajedničku večeru (doplata). Noćenje.
Nakon doručka krećemo u obilazak regije Vayots Dzor, naseljene još u brončanom dobu. To su potvrdili i arheolozi koji su u svojim istraživanjima pronašli „najstariju kožnu cipelu na svijetu“, stariju i od egipatskih piramida i Stonehenge-a. Ona se nalazi u povijesnom muzeju Armenije. Na putu prema Vayots Dzoru posjetit ćemo samostan Khor Virap (duboki klanac), poznato mjesto hodočašća i najbližu točku biblijskoj planini Ararat. U slučaju lijepog vremena uživat ćemo u spektakularnim vizurama imrpesivnog Ararata. Nakon Khor Virapa vozimo se prema selu Areni kako bi posjetili vinariju poznatu po jako kvalitetnoj proizvodnji limitiranih serija vina. Arheološka istraživanja i tu su pronašla u jednoj pećini najstariji sistem proizvodnje vina u svijetu. U vinariji ćemo dobiti jedan pregled raznih armenskih vina te drevnih tehnologija proizvodnje. Obilazak nastavljamo posjetom samostanu Noravank, velikom religijskom i kulturnom centru 12.st. Samostan Noravank (novi samostan) nalazi se na oko 120km vožnje od Yerevana kroz prekrasnu prirodu. Povratak u Yerevan. Noćenje
Doručak u hotelu. Danas ćemo razgledati glavni grad Armenije – Yerevan, koji je godinama, zbog boje kamena kojim je izgrađen, bio poznat kao “ružičasti grad”. Posjetit ćemo Trg Republike, Aveniju Mashtoc, Operu i park “Cascad”. Slijedi obilazak Matenadarana – muzeja manuskripta u kojem se nalazi najveca kolekcija drevnih armenijskih zapisa i jedini je takav u svijetu. Među njima se nalazi i prvo izdanje Biblije na armenskom jeziku koja impresionira svojim prekrasnim minijaturama. U njemu možemo pronaći i bogatu kolekciju perzijskih i arapskih dokumenata. Posjetit ćemo i povijesni muzej Armenije gdje ćemo se upoznati sa bogatom povijesti ovog naroda, a sam muzej broji više od 400.000 različitih artefakata u svojoj kolekciji. Posjetit ćemo i muzeju genocida – Tsitsernakaberd posvećen svim žrtvama tzv. “Armenijskog genocida”. Za kraj dana ostaje nam degustirati jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Armenije – konjak. Tijekom konferencije na Yalti Staljin je ponudio brady Winstonu Churchillu koji je bio toliko impresioniran da su mu svake godine slali nekoliko sanduka u Veliku Britaniju. Nakon obilaska destilerije i degustacije vraćamo se u hotel. Noćenje.
Nakon doručka vozimo se prema Echmiadzinu na svega 20km od Yerevana. Katedrala u Echmiadzinu je jedno od najstarijih zdanja kršćanstva, a sagrađena je 303. godine na ostacima paganskog hrama vatre. Katedrala je pod zaštitom UNESCO-a. Na povratku u Yerevan posjetit ćemo još jedan spomenik pod UNESCO-vom zaštitom – hram Zvartnots – biser arhitekture 7.stoljeća. Ručak u tradicionalnom restoranu gdje ćemo se uz degustaciju upoznati i sa pripremom nekih od najpoznatijih jela. Povratak u hotel i slobodan ostatak dana. Noćenje.
Nakon ranog doručka krećemo prema selu Garni. Utvrda i danas jedini paganski hram Garni impresivni su spomenici helenskog perioda armenske umjetnosti. Hram je izgradio armenski kralj Tiridates u 1st. a nakon uvođenja kršćanstva 301. godine hram je korišten kao kraljevska rezidencija. Bio je posvećen Mihru, Bogu čistoće. U 17.st. uništen je u potresu, a 1975. obnovljen. Dalje prema sjeveroistoku nalazi se predivan srednjovjekovni samostan, Geghart (pod zaštitom UNESCO-a). Samostan je izgrađen u 13.st. i poznat je kao „Samostan koplja“. Ime je dobio po koplju kojim je Isus proboden tijekom raspeća, kojeg je prema predaji Apostol Tadej donio u samostan. Upoznat ćemo se i sa pripremom armenskog nacionalnog kruha Lavaša u tzv. toniru. Od 2015. Godine nalazi se na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine Armenije.  Povratak u Yerevan te posjet lokalnoj tržnici. Po želji grupe odlazak na zajedničku večeru.Noćenje.
Rana odjava iz hotel te transfer prema zračnoj luci Yerevan. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Varšavu na liniji LO728 (LOT) u 04:20 sati. Dolazak u Varšavu je predviđen u 06:15 sati. Nastavak leta za Zagreb na liniji LO611 u 15:40 sati. Predviđeni dolazak u Zagreb je u 17:20 sati.

Cijena

1.780€ (13.411,41kn) + zrakoplovne pristojbe 280€ (2.109,66kn)

Cijena uključuje:
prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Varšava – Tbilisi - Yerevan - Varšava - Zagreb (ekonomska klasa), 9 noćenja prema programu u hotelima 4* u Yerevanu, Tbilisiu i Gadauriu (noćenje i doručak), ostale obroke prema programu (4 ručka i 1 večera), transfere zračna luka – hotel – zračna luka, sve transfere, ulaznice i razglede prema programu, vinske degustacije i degustaciju konjaka prema itinereru, radionicu suvenira, pratitelja na putovanju na hrvatskom jeziku, lokalne vodiče na engleskom jeziku za razglede gradova, jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:
zrakoplovne pristojbe (280€ / 2.109,66kn); doplatu za jednokrevetnu sobu (395€ / 2.976,12kn), ulaznice za objekte i razglede koji nisu navedeni programom, obroke koji nisu navedeni u programu, napojnice za lokalne vodiče, vozače i nosače prtljage (40€ – plaćanje na licu mjesta), putno zdravstveno osiguranje u inozemstvu i osiguranje od otkaza putovanja (na upit)

Osnovne informacije

Termin putovanja:
03.09. - 12.09.2023.
Trajanje putovanja:
10 dana / 9 noćenja
Cijena:
1.780€ (13.411,41kn) + zrakoplovne pristojbe
Najmanji broj putnika:
15
Vize:
Nije potrebna (u vrijeme izrade programa)
Rok za prijavu:
01.06.2023.
Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane”. Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. | Preporučamo uplatu putnog osiguranja jedne od osiguravajućih kuća.
Termin putovanja:
03.09. - 12.09.2023.
Trajanje putovanja:
10 dana / 9 noćenja
Cijena:
1.780€ (13.411,41kn) + zrakoplovne pristojbe
Najmanji broj putnika:
15
Vize:
Nije potrebna (u vrijeme izrade programa)
Rok za prijavu:
01.06.2023.
    Copyright © 2024, www.tour-croatia.com, Sva prava pridržana, Opći uvjeti putovanja | Politika privatnosti
    Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.